Call us  Contact: info@leoniestout.nl

+31-614877201

Een assessmentcenter

In de 20 jaar dat we assessments  verzorgen is de feedback van de deelnemers er altijd een van blij verraste dankbaarheid. Het betreft een inzichtgevend en verrijkend proces dat wordt ervaren als een cadeau. Het delen van de eigen biografie op een manier waarbij competenties en levensinzichten helder naar voren komen is de start van de dag.


De intentie is om de deelnemer maximaal “uit de verf” te laten komen.

The word assess comes from the Latin assidere, which means to sit beside. Literally then, to assess means to sit beside

Als de uitkomst zou zijn dat de deelnemer toch niet zou passen in de functie is dit uiteindelijk ook nooit een echte teleurstelling omdat de deelnemer gedurende het assessment zelf (ook) tot dit inzicht komt.


Praktisch bestaat een assessment uit een vooronderzoek bij de opdrachtgever.
Een 2,5 uur durend biografisch, competentie gericht gesprek, 2 rollenspellen en een online persoonlijkheid onderzoek.

Het betreft een zeer intensieve en waardevolle dag voor zowel de deelnemer als de opdrachtgever!


Onderdelen van het assessment:

1 Interview/gesprek

Het gesprek tijdens het assessment is niet zomaar een gesprek of een leuk praatje. Als assessoren gaan we gericht op zoek naar informatie over jou als persoon. Wij vinden het belangrijk om jou als persoon zo volledig mogelijk zichtbaar te laten worden. Keuze momenten uit je biografie geven vaak meer inzicht omtrent je voorkeursgedrag, motivatie en drijfveren.


2 OPQ-test& vragenlijsten

De testen en vragenlijsten die je krijgt aangeboden dienen allemaal ter ondersteuning van het waargenomen gedrag op de assessment dag. Testen en vragenlijsten kunnen worden aangeboden in woorden, beelden of getallen die elk afzonderlijk een specifiek deel onderzoeken. De meest gekozen testen zijn: Persoonlijkheidstest, leiderschapsrapport, teamrollen en stressbestendigheidstesten.


3 Persoonlijkheidstest

Bij een persoonlijkheidstest krijg je uitspraken voorgelegd over gedragingen of meningen, waarbij jij aan moet geven in welke mate deze van toepassing zijn op jou of in hoeverre jij het eens bent met de uitspraak.


4 Praktijksimulatie

Bij het assessment wordt gebruik gemaakt van praktijksimulaties. Door middel van een rollenspel of het houden van een presentatie bieden wij deelnemers de mogelijkheid voorkeursgedrag en competenties in de praktijk zichtbaar te maken. Het is altijd het doel om je te stimuleren en ondersteunen deze competenties te laten zien. tussendoor wordt direct feedback gegeven zodat je als deelnemer nog op de dag zelf de kans aan te tonen een bepaalde competentie te bezitten.


De uitslag

Wij geven de hele dag feedback en maken inzichtelijk waar en waarom een bepaalde competentie wel of juist niet zichtbaar is. Dit zorgt er mede voor dat we op de dag zelf de uitslag van het assessment kunnen geven, en jij en de opdrachtgever dus niet onnodig hoeven te wachten op een uitslag.


In het eindrapport zetten we als assessoren de conclusie over de mate van de getoonde competenties en je persoonlijke motivatie, kwaliteiten en voorkeursstijlen voor de functie uiteen. We werken volgens de code van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP), en volgens deze code heb je het recht op inzage, nabespreking en blokkade van het rapport. In het laatste geval mogen we dan op geen enkele wijze aan de opdrachtgever rapporteren over de uitkomst van je assessment, ook niet mondeling.


Duur van een assessment

De duur van een assessment is een volle dag inclusief een pauze met verzorgde lunch. De testen en vragenlijsten maak je voorafgaand aan het assessment thuis, online.