Call us  Contact: info@leoniestout.nl

+31-614877201

Nieuwe maan in kreeft

Individualisering van familie, maatschappij en community’s..

We naderen de nieuwe maan in het teken kreeft.

Het teken dat bekend staat als familie- community teken…

Als niet-astrologisch onderlegt persoon put ik graag uit de wijsheid van anderen.

Vanuit de waarneming van gedrag en processen in organisaties, de maatschappij en mijn eigen leven merk ik of zo’n verhaal resoneert of niet.

Deze van Tanishka was wat mij betreft spot on.

Zij beschrijft de 3 lagen van community of gemeenschap vorming:

Na een periode van leven in gemeenschappen ontstond er in de Romeinse tijd een periode van leiderschap die omschreven wordt als “verdeel en heers methode”

Steeds meer mensen (her) ontdekken de kracht van samen komen.

De tijd is rijp voor nieuwe (feminiene) vormen.

Uit persoonlijke ervaring zowel als (interim)directeur als deelnemer in en met verschillende community ’s, neem ik waar hoe veel van het oude gedrag zich ook in de “nieuwe gemeenschappen” laat gelden.

De 1e laag is die waarin je zelf zo onderdeel bent van het gedachtengoed van de groep dat je er moeilijk objectief naar kunt kijken.

Zoals een kind dat geboren wordt in een bepaalde familie met bepaalde overtuigingen pas op latere leeftijd ontdekt wat nu werkelijk de eigen waarheid is.

Het is belangrijk om vragen te blijven stellen, is dit waar voor mij?

Vanuit mijn bron mijn hart?

De neiging “erbij te willen horen” is zo groot dat ongemerkt eigen overtuigingen worden losgelaten of niet meer herkent. Ervaringen uit het verleden hebben je ook aangeleerd om “er niet bij horen” als zeer onveilig te bestempelen.

Heel vroeger was dit ook onveilig, je werd vervolgd of kon het alleen niet redden.

Onbewust lokt dit bepaald gedrag uit. “Je doet wat de groeps-mind” zegt anders word je uitgesloten.

De 2e laag, wordt omschreven al: “de donkere nacht van de ziel”

Terwijl je deel bent van een community ontstaat er in jezelf een individualiseringproces waarbij je jezelf en de groep onderzoekt.

Wat zijn mijn overtuigingen? Op welke manier worden deze gerespecteerd of uitgedragen door de groep?

Welke andere paden zijn er?

Dit kan leiden tot een (tijdelijk) gevoel van identiteit verlies en uiteindelijk het verlies van degene die je het dichts na stond. 

Door de realisatie dat de relatie voorwaardelijk blijkt te zijn.

Als je een andere mening hebt, of je eigen weg wilt gaan is er onmiddellijk een verwijdering en misschien zelf uitsluiting.

Omdat zij niet realiseren of kunnen bevatten wat het dan is dat resoneert in jouw hart, resoneert met jouw waarheid, met je intuïtie

Dit is een individualisering proces waarbij je realiseerde dat autoriteit deels bij een ander of de groep kwam te liggen, en ontdekking dat je je hebt aangepast aan wat je dacht dat nodig was om deel te zijn van deze groep, (familie/ organisatie) .

In deze 2e fase keer je “terug gaat naar je bron” ga je actief luisteren naar je eigen waarheid en neem je de tijd om je eigen gedachten en gevoel te onderzoeken en serieus te nemen.

Op dat moment individualiseer je van de groep.

Het effect is dat je gegarandeerd “op iemands knoppen gaat drukken”.

Zodra je in een dergelijke groep vragen stelt, vraagtekens zet bij de gang van zaken, openlijk aangeeft dat de dingen niet (helemaal) kloppen word je gezien als een bedreiging.

Een groep en zeker als deze een individuele leider heeft wil niet dat er op deze manier confronterende vragen worden gesteld of “zwakheden” openlijk zichtbaar worden gemaakt.

Ervaring heeft geleerd dat dit zeer uitdagende tijd is voor het individu dat zich uitsprak en aan de reis “terug naar eigen bron is begonnen.” 

Het is vaak een intens proces waarbij je volledig wordt teruggeworpen op jezelf en uitgenodigd om steeds in je binnenste binnen de waarheid te checken. Innerlijke kracht en maximale veerkracht moeten worden aangeboord om trouw te zijn aan wat je voelt.

En je moet steeds de vraag stellen: wat is goed, gezond makend voor mij en daar dan ook naar luisteren.

Zelfs als de mensen van wie je houdt denken dat je “gek geworden bent of waanideeën hebt.”

3e laag

Op het moment dat verschillende mensen die geïndividualiseerd zijn, hun proces zijn doorgegaan en er voor kiezen om samen een community te vormen ontstaat een derde laag.

Zij weten wie ze zijn, zij hebben de veiligheid van de groep niet “nodig” en kiezen er wel bewust voor verbinding te zoeken.

De groepsdynamiek wordt bewust beleefd, en verschillende perspectieve kunnen naast elkaar bestaan zonder persoonlijk genomen te worden.

Kreeft nodigt uit om die overgang van de eerste naar de derde laag te maken.

Of het nu gaat om familie patronen, maatschappelijk erfgoed of community ’s

Deze donker maan nodigt uit tot dit “donkere nacht van de ziel” onderzoek.

Mocht je degene zijn die zich in de tweede of derde laag bevind is het enige dat je kunt doen “je eigen pad gaan” en vertrouwen dat de mensen die zich individualiseren en het donkere pad van herbronnen gegaan zijn elkaar in vrijheid vinden en versterken.

Co-resonantie, co-creatie, commu-icatie, co-operatie

Sacredspace

Vertrouw het process

Sacred feminine community practice